Mut Gezi Rehberi

Mut gezilecek yerler rehberi konumuzda birçok ilgi çekici durak olacak… Şimdi arkanıza yaslanın ve gezilecek yerler rehberimize ortak olun, emin olun fazlası ile seveceğiniz birçok yer ilçede siz değerli gezi severleri bekliyor!

Dağpazarı Kilisesi
Dağpazarı Kilisesi Mut ilçesinin merkez kesimlerine yaklaşık olarak 30 ila 35 km’lik bir uzaklıkta konumlandırılmış olan bir kilisedir. Bölge içerisinde antik kente ait olan birtakım buluntulara rastlayabilirsiniz. Bizans zamanında yapılmış olan bu kiliseyi kesinlikle ziyaret etmeli ve görmelisiniz. Kilise oldukça ihtişamlı ve devasa bir görünümde olmaktadır, buraya giderken fotoğraf makinenizi yanınıza almayı sakın unutmayın deriz.


Alahan Manastırı
Alahan Manastırı, Mut ilçesinin merkez kesimlerine yaklaşık 15 ila 20 km olan bir uzaklık içerisinde bulunuyor. Göksu Vadisi’ne yakın olan dik yapılı bir yamacın üstünde bulunan Alahan Manastır’ı kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında her daim yer almayı başarıyor. Buranın 442 senesinde yapılmış olduğu tahminler arasında yer alıyor fakat net bir bilgi arz etmiyor diyebiliriz. Burası bir külliye de aynı zamanda. Bu külliyenin iç kısmında bulunmakta olan Doğu Kilisesi, manastır, Batı Kilisesi gibi yerler mevcut olarak bulunuyor. Keşiş odası ve mezar gibi yerlere de rastlamanız mümkündür. Eğer manastır gibi tarihi yerleri gezmekten hoşlanan biriyim diyorsanız burası sizin için gerçekten güzel bir yer olmuş oluyor. Siz de hemen burayı ziyaret ederek birçok anı biriktirme şansına erişebilirsiniz.
  


Karaekşi Tabiat Parkı
Mut ilçesine adımınızı attınız, acilen bir dinlenme yeri, mesire alanı mı arıyorsunuz? Karaekşili bu durumda hemen yardımınıza yetişiyor. İlçenin merkez kesimine 3 km olan bir uzaklıkta bulunan bu dinlenme alanına sevdikleriniz ile güzel vakit geçirme amacı ile mutlaka gitmelisiniz. Burası doğal bir güzellik alanı olarak herkesin ilgisini çeken bir alan oluyor. Burada alabalık üretimi yapan bir çiftlik de bulunuyor, ilgilisine duyurulur! Bir küçük bilgi daha verelim: Bu güzel yer, Karaekşi Orman Bakanlığı’nın aldığı karar ile milli bir park ilan edilmiş olan bir yerdir, bu da oldukça gurur verici bir durumdur yöre halkı için.

  


Mut Yerköprü Şelalesi Tabiat Parkı
Mut ilçesinde gezilecek yerler bitmiyor neyse ki diyoruz ve heyecanlı bir şekilde yazımıza devam ediyoruz. Siz hiç şimdiye dek Yerköprü Şelalesi’nin güzelliğini gördünüz mü? Çamlıyayla ilçesi gibi mutlaka gitmeniz gereken yerlerden birisi de bu güzel şelale oluyor. İlçenin merkez kesimlerine 35 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan Yerköprü Şelalesi, doğal yapılı bir vadinin içerisinde boylu boyunca yer almaktadır. Uzunluk olarak 250 metrelik bir uzunlukta olan bu güzel şelale herkesin görmesi gereken bir doğal güzellik örneği de olmuş oluyor diyebiliriz aslında.

  


Laal Paşa Camii
Laal Paşa Camii ise ilçenin merkez kesimlerine oldukça yakın olan bir bölgenin iç kısımlarında yer almaktadır. Laal Paşa tarafından yapılan bu Camii, 1390 senesinde yapılmıştır. Kare bir yapısı vardır.


1300 Yıllık Anıt Zeytin Ağacı
        İlçemizde Kültür Bakanlığı, Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş bin 300 yaşında Anıt Zeytin Ağacı bulunmaktadır. Anıt zeytin ağacı, zeytinin ana vatanının Mut İlçesi olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bölgede birçok tarım ürününün yetişmesini sağlayan iklim ve toprak özelliği, zeytin için en uygun ortamı sunmaktadır. İklim özellikleri sayesinde başta zeytin sineği olmak üzere, zeytine zarar verebilecek tüm etkenler mikro klima özellik sayesinde doğal olarak ortadan kalkmaktadır. Böylece zeytin yetiştiriciliğinde zirai ilaç kullanımına da gerek kalmamaktadır. Bu sayede ilçede yüzde 100 doğal zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Her geçen yıl artan zeytin alanları, modern yetiştirme tekniklerinin uygulamaya konulmasıyla, gelecekte Mut’u, Türkiye’nin en çok ve en kaliteli zeytin yetiştiriciliği yapılan bölgesi konumuna getirecektir.


Mut Kalesi

Evliya çelebi mut ilçesini gezip görmüş ve hakkında ünlü seyahatname adlı eserinde bahsetmiştir. Mut kalesinin tarihi orta çağdan beri süre gelmekten olan eseriyle hala korunmaya devam etmektedir. Osmanlı zamanından hüküm sürmüş olan karaman oğullarından olan İbrahim Bey tarafından alınan mut kalesi, zorlu savaşın ardından zafere ulaşmıştır. Mut kalesi 4 tane sütun üzerine inşa edilmiş ve bir de iç kalesi bulunmaktadır.